Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 19:08 - Дяволското гърло
Автор: lidiya15 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2344 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.09.2009 17:08


image


Пещерата, носеща зловещото име Дяволското гърло, е по-скоро дълбока, отколкото дълга и има многобройни галерии.

Намира се в близост до Триград, а входът е точно на асфалтовия път към селото. Наблизо се намира и красивата Ягодинска пещера. В нея може да бъде видян най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Името „Дяволското гърло”произлиза от формата на входа, както и от факта, че всичко, донесено от реката в пещерата, е останало вътре. Нищо не е било изнесено, макар водата да продължава своя път извън пещерата.
Каквото е отнесено от реката в Дяволското гърло, нищо не е излязло на изхода й. Преди години придошлата вода погълнала 500 кубика дървени трупи. Нито една треска не е излязла от другата страна. При проучванията си спелеолозите са пускали по течението оцветена вода, която излиза след 2 часа. Изходът на речния сифон е не по-малко страховит. .Мястото, където водата излиза изпод земята, е известно сред местните като "Дирника на дявола". Там пещерняците организират експедиции с гумени лодки срещу течението. Стотици наши и чужди спелеолози са проучвали подземния път на реката. Той обаче и досега остава загадка. Легендите разказват как хиляди души са намерили смъртта си в гърлото на Дяволската пещера .

image

Дяволската пещера взима жертви и в по-ново време. През 1970 г. варненските леководолази Сияна Люцканова и Евстати Йовчев изчезват завинаги в страховитото гърло. Сега посетителите се радват на необичаен лукс под недрата на скалистите хребети. Почти отвесната стълба е надеждно укрепена със средства, отпуснати от британското посолство, но е доста хлъзгава и кална. Ако сте решили и вие да посетите това интересно място, ви препоръчваме да си сложите удобни обувки и да си носите връхна дреха- температурата в пещерата е около 8 градуса.

Основната част на пещерата носи името Бучащата зала, поради грохота на водата. Според легендите, пещерата е мястото, от което Орфей се е спуснал в подземното царство, за да спаси Евридика.Падащата под земята вода от 42 м височина е образувала огромна зала. Невъзможно е да чуете каквото и да било- толкова силен е звукът на водата.Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Бучащите води клокочат и тази вряща, кипяща маса вода скача по редуващите се водопади.От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, в която може да побере катедралата "Св.Александър Невски”, от там се достига до основата на водното течение. При изкачване можете да наблюдавате един от най-високите подземни водопади в Европа (42м).
От траките е останала легендата, че тук са хвърляли вождовете, за да останат безсмъртни. Столетия се изнизали, хората със страхопочитание вярвали, че тук е входът на другия свят, пътят към безсмъртието. В чест на боговете на подземния свят, народът принасял в жертва най-красивите девойки, за да умилостивят злите сили.


През лятото пещерата е отворена от 9 до 17 часа. Гидовете изчакват да се събере достатъчно голяма група, преди да започнат обиколката в пещерата. Хората с по-слаби сърца или страх от високото по-добре да изчакат навън, тъй като Дяволското гърло поставя на изпитание човешката смелост – изживяването е незабравимо с много дози адреналин.

 

image image

 

image image

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lidiya15
Категория: Туризъм
Прочетен: 175645
Постинги: 32
Коментари: 37
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930