Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2013 11:02 - Плиоценски парк–Дорково
Автор: lidiya15 Категория: Туризъм   
Прочетен: 3764 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.10.2013 16:30


 Плиоценският парк в Дорково е специализиран музей в Дорково, област Пазарджик, който представя находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността „Кокалите“ .
Разстоянието от Дорково до Цигов чарк и Семеен хотел "Лидия" е 14 км.

Това е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 m2 площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Чрез него се маркира началото на плиоценската геоложка епоха в Източна Европа.

image

Местността е забелязана от български геолози още през 70-те години на 20 век, когато те са търсили находища на полезни изкопаеми. Тя прави впечатление и на геолога Тодор Николов. През 1984 г. от Националния природонаучен музей при БАН е организирана проучвателна експедиция, а през 1985 г. е организирана международна експедиция начело с проф. Ербер Тома от Колеж дьо Франс. Открити са останки от бивни, кътници и части от скелети на над 30 вида животни от преди 4,5 млн. години, сред които са мастодонти, трипръсти коне хипариони, маймуни примати, лъвове, саблезъби тигри, елени, тапири, носорози и примитивни мечки. От палеоорнитолога проф. Златозар Боев са открити и костни останки от 3 вида птици — нов вид за науката глухар — родопски глухар (Tetrao rhodopensis), нов род и вид езерна патица — плиоценска балканска патица (Balcanas pliocaenica ) и неустановен вид дребна кокошова птица от подсемейството на яребиците. Разкопките са продължени през 1985 г. от проф. д-р Николай Спасов. След тригодишно проучване на находището, се стига до извода, че това е най-голямото находище в Европа от терциера. По-късно учените съобщават, че в района са живели девет архигрупи бозайници. Част от находките са изпратени във Франция за реставрация и консервация, по-късно са върнати отново в България. Находището е обявено за природна забележителност на 31 януари 1990 г.
Проектът за палеонтологичното находище е започнат през 2010 г. На 25 септември 2012 г. е направена първата копка по проект „Създаване и популяризиране на културно–исторически продукт в община Ракитово, чрез адаптация на Палеонтологично находище – с. Дорково, като туристическа атракция и социализация на културен паметник крепост „Цепина“. Музеят е тържествено открит на 19 септември 2013 г. 

До плиоценския парк се достига от Дорково по асфалтиран път. В близост до него се намират крепост „Цепина“, и туристически информационен център “Цепина”.

image

Сградата на новия палеонтологически музей в Дорково

image
Част от диорамата в новия палеонтологически музей в Дорковo

Новооткритата сграда има кръгла форма, изградена от метал и стъклен купол с площ 300 кв.м. Автор на проекта е архитектът Явор Йорданов.

Експозиционната зала представя 10-метрова пейзажна диорама, или умален макет на местността около Дарково в късния плиоцен. В помещението са изложени и находки от първите българо-френски разкопки в местността, извършени преди около 30 години и организирани от Националния природонаучен музей при БАН.

В музея учени, реставратори и художници са пресъздали реалистична плиоценска обстановка с картини, които посетителите могат да разглеждат на звуковия фон от красъците на маймуни, тръбния зов на хоботните и тропота от копитата на древните коне хипариони. 

imageСкулптурата на мастодонта в новия палеонтологически музей в Дорково

Една от основните атракции на музея е 4-метровата скулптура на мастодонта ананкус, изработена от студиото на Симеон Стоилов.

В експозицията е включена скулптурна реставрация и на други древни животни, които са били част от природата на България и Балканите преди 5 млн. години, както и витрини с вкаменелости и възстановки на научни разкопки.

“Плиоценски парк” – Дорково ще бъде отворен за посетителите без почивен ден от 10 до 19 ч. Таксата за вход и на двата обекта – “Плиоценски парк” – Дорково и “Туристически информационен център – Цепина” е 5 лв. за възрастни и 3 лв. за деца над три години. За по-малките входът е безплатен.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lidiya15
Категория: Туризъм
Прочетен: 175652
Постинги: 32
Коментари: 37
Гласове: 89
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930